♥ "I'm SPM Candidates :) Wish Me Luck.”
♥4 Ogos 2013♥

Thanks Follow saya

http://matcuoi.com♥Welcome to N.L's blog .. Blog ni sekadar tatapan untuk semua,kalau ada salah dan silap , tegur lah saya :'). Sambil tu , boleh la tengok blog kami ni .. http://our-beloved-us.blogspot.com/ . Terima Kasih "

Wednesday, December 7, 2011

Maaf .


Assalamualaikum kepada cun girls and kacak boys ?!!

Hari ini aku , ada satu cerita . Tak tawu la best ke tak bagi korang .. Tapi aku tersentuh baca ni . :D
So , read la ek . Hope korang enjoy .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ada seorang lelaki ni,,, amat mencintai seorang perempuan... Lalu tergerak hati untuk menikahi perempuan yang dia cintai... Perempuan itu,, merasakan dirinya terpaksa,,, dan di awal ketika lelaki itu melamar,,, perempuan itu bercerita itu dan ini (yang tak baik tentang lelaki itu) kepada rakan-rakannya,,, sedangkan perempuan itu tidak mengenali lelaki itu dengan baik pun ketika itu...

Masa berjalan... Dan Teryata sepanjang mereka menjalani proses ta'aruf semasa pertunangan,lelaki itu berbeza daripada apa yang disangka perempuan itu sebelum ini... Tetapi si perempuan itu telah terlepas cerita,,, perasaan tidak senangnya, kepada rakan-rakan yang mengenali. ..Cerita itu berpindah dari mulut ke mulut, ditokok tambah, disalah faham, dan akhirnya Lelaki itu ditohmah, dicerca, difitnah. Seperti penjenayah layaknya dia dalam hubungan itu.

bagi aku .. sian lelaki tu .. x pasal2 kene .. :D

Lelaki itu pernah berkata: "Wahai tunangku, bersihkanlah semula namaku. Tidakkah engkau sekarang bahagia ?"
Perempuan itu menjawab : "Alah, perkara sudah berlalu. Janganlah dikau simpan di dalam hatimu. Kita kena memaafkan orang . Jadi pemaaf."

Mudah.. Lelaki itu tersenyum kelat... Dan diam.
Masa pun berjalan , dan mereka selamat melangsungkan perkahwinan.

Sehari selepas itu , lelaki itu membawa isterinya ke satu padang...

"Pinjam phone awak, sayang." .. kata si lelaki itu ,

"Nah. Nak call siapa? Kenapa tak pakai awak punya phone?" .. Isterinya bertanya.

Tanpa menjawab, lelaki itu terus melempar telefon isterinya ke hujung padang.
Si isteri terdiam.

Kemudian lelaki itu memandang kepada isterinya.
"Maafkan saya." Dia bersuara...
Si isteri masih tergamam. Lelaki itu pergi ke hujung padang, dan mengambil telefon bimbit itu semula. Casingnya telah retak.

"Nah, saya bagi semula. Maafkan saya." Lelaki itu meletakkan telefon isterinya pada tangan isterinya.
"Ke... kenapa...?" Isterinya terketar-ketar. Perasaan bercampur baur. Matanya bergenang.
Lelaki itu sekadar tersenyum.

"Awak. Lihat. Apakah apabila saya minta maaf kali pertama itu, phone awak akan kembali, kalau saya tidak pergi ambil?"

Isteri itu Diam...

"Kemudian awak lihat. Apakah apabila saya minta maaf kali kedua itu, phone awak yang dah retak ini, terus menjadi seperti sebelum saya baling?"

Diam. Air mata mula mengalir.
"Dan bayangkan kalau saya tidak ambil semula. Dan saya sekadar cakap pada awak: Maafkanlah saya. Kita kena memaafkan orang. Jadilah pemaaf. Apa awak rasa? Apakah phone awak akan automatik kembali kepada tangan awak dalam keadaan baik?"
Dan air mata itu mengalir deras....

"Sayang,,, maaf tidak boleh memutarkan waktu. Dengan kita bersungguh menebus kesalahan kita, cuba perbaiki keadaan yang telah kita kucar-kacirkan, pun tetap tidak boleh memutarkan waktu. Yang terjadi telah terjadi. Tetapi sekurang-kurang,,nya, itu menunjukkan kesungguhan kita dalam meminta maaf, menenangkan sedikit,,, mengubat sedikit, hati orang yang telah kita lukakan."

"Hati saya lebih fragile daripada phone awak, awak tahu?" Dan lelaki itu menarik perempuan itu pada dakapannya. "Awak kena tebus salah awak, dengan menjadi isteri yang baik kepada saya."

Dan perempuan itu tidak mampu berkata-kata.
Pada kala itu, di dalam jiwanya hanya ada satu harapan:

* "Kalaulah boleh diputarkan masa. Sungguh, dia selama ini telah melukakan orang yang amat mencintainya."
Tapi moral of the story, macam itulah. Kita ini, kadang-kadang bila buat salah pada orang, kita senang sahaja nak claim pada orang itu agar jadi pemaaf. Sedangkan, kita pula, meminta maaf sambil lewa sahaja.
Kita terlupa, bila kita ketuk paku pada dinding, kalau kita cabut balik semula pun, bekasnya tetap masih ada.

Maka sebaiknya kita berfikir 1000 kali sebelum sakitkan hati orang, fitnah orang, cerca orang, dan kalaulah 'ter'buat juga, usahalah bersungguh-sungguh menebus kesalahan kita. Jangan sekadar pandai mengucap 'maaf' sahaja.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jieha just nak cakap :
  • baca ni , fahamkan balik apa maksud saya taw !
  • harap sume maafkan la orang lain .
  • dan terakhir ,, sori kalau post kali ini membosankan ! chill out
Okay la pembaca sumer . Itu je kali ini .. Tataaa ! wassalam . :D

6 comments:

  1. perhhh,citer die panjang dan menarik

    your friends:qi fays

    ReplyDelete
  2. menarik kan ? kan best dpt husband mcm tu

    ReplyDelete
  3. best cter niey..
    nice entry..
    bg pgajaran kpada owg len..

    ReplyDelete
  4. memang best . aku un menangis . hahaha ..
    hrp kwn2 dpt pengajaran la . :D

    ReplyDelete